Újkor.hu

Az Újkor.hu – A velünk élő történelem tudományos ismeretterjesztő történelmi magazint 2014 nyarán indítottuk el. Célja, hogy a történelem iránt érdeklődő olvasókat közelebb vigye a modern történeti kutatások megismeréséhez. Azóta fontos összekötő kapoccsá vált a történettudományi szakma és a közönség között. Alapvetően azt a problémát szerettük volna áthidalni, hogy a tudományos eredmények csak szűk kör számára ismertek, és nem jutnak el a legtöbb emberhez.

A hagyományos ismeretterjesztő cikkek közlése mellett a portálon kiemelt szerepet kapnak a történelemmel kapcsolatos konferenciák, kiállítások, műhely- és kerekasztal-beszélgetések és előadások bemutatásai. Nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki, sőt a határon túli rendezvényekről is tudósítanak. Ezeken felül megjelennek még recenziók, tudományos vitasorozatok, illetve történelmi filmek kritikái, amelyeknek történészi szemmel való elemzése hiánypótló.

A történészeket általában egy esemény, vagy évforduló kapcsán kérdezi meg a média, de az Újkor.hu magazinban olyan interjúkat készítünk velük az újságírók, amelyek egész pályájukat érintik, ez tanulságos és inspiráló lehet a fiataloknak, pályakezdőknek és más kutatóknak egyaránt.

Szerkesztőségünk tagjai szívesen tartanak ismeretterjesztő, népszerűsítő előadásokat, könyvbemutatókat vesznek részt tudományos konferenciákon, vagy közvetítik a szereplési lehetőséget adott területen jártas íróink felé.

A lapról bővebben az Impresszumban olvashat.